sâmbătă, 13 martie 2010

Arta mehndi, tatuajele temporare cu henna





Henna e un praf verde-maroniu obtinut din planta cu acelasi nume, care se foloseste de milenii in orient pentru vopsirea parului si mai ales la realizarea acelor desene misterioase si exotice de pe palmele si talpile mireselor indiene - se considera ca ajuta fertilitatea. Tehnica se numeste mehndi, s-a raspandit mult in ultimii ani si in lumea occidentala sub numele impropriu de "tatuaj temporar", desi n-are nimic de-a face cu tehnica tatuajului de a introduce pigmenti sub piele prin intepare cu acul. "Tatuajele" cu henna sunt doar niste desene care dureaza mai mult.
Henna se gaseste la plafar, la magazinele naturiste, cateodata si la farmacie sau la magazinele cu produse arabesti. Cel mai adesea henna este turceasca sau chiar de productie europeana, daca poti pune mana pe henna indiana ,...hena indiana gasiti la toate magazinele sophia, incredible india. www.sophia2004.ro e si mai bine. Uita-te pe cutie sa nu contina adaosuri chimice. Pigmentul din henna are culoarea maro-roscat, nuanta lui finala depinzand de pigmentul parului tau sau de cel al pielii si de durata aplicarii.

Atentie, henna nu este neagra. Pentru a i se da o nuanta mai inchisa se adauga in mod traditional ceai negru, putina cafea sau infuzie de frunze de nuc. Henna neagra contine un adaos numit para-fenilenediamina (PPD), care poate produce alergii extrem de grave. Citeste mai multe despre henna neagra aici (ro) si aici (en). Un caz foarte grav de alergie poti vedea aici, ca sa te sperii putin. Atentionarile sunt valabile si pentru vopsitul parului cu henna neagra.

Cum se prepara pasta pentru mehndi?

Daca e mai grosier, e bine sa treci printr-o sita deasa praful, care se amesteca apoi in apa calda si putina zeama de lamaie, pana devine o pasta nici prea lichida, nici prea groasa, de consistenta potrivita pentru a curge printr-un orificiu mic, un ac de seringa, spre exemplu. Are un miros puternic vegetal, care seamana cu pasta de urzici. Atentie, pateaza!

Mai poti adauga la compozitie putin zahar sau miere - fiind mai lipicioasa va sta mai mult si mai bine pe piele. Unii artisti mehndi mai adauga fel de fel de uleiuri esentiale, citeste aici ce sa folosesti si ce nu.

Pasta se acopera si se lasa deoparte cat timp se pregateste aplicatorul.

Cum se aplica si cu ce?

Daca incerci asta direct pe tine, in primul si in primul rand trebuie sa ai o mana sigura (sau doua, daca vrei desene pe ambele maini), pentru ca desenul clasic mehndi nu foloseste sabloane, ci se bazeaza pe creativitatea si dexteritatea artistului, care deseneaza direct, dupa inspiratie.

Instrumentul cu care aplici pasta henna pe piele e un con de plastic cu varful taiat foarte putin. Sau asta e ideea, cel putin. Poti improviza cu o punga, cu o seringa, cu o sticluta cu un aplicator subtirel, orice are un varf lung si un orificiu ingust. Daca vrei sa o faci dupa canoane,

Dupa asta... mult succes. Rezultatul depinde doar de rabdarea si de imaginatia ta.

Odata terminat desenul, trebuie sa stai ore multe cu el inainte sa cureti pasta, ca sa intre in piele pigmentul. Ideal e sa il lasi peste noapte. Ca sa nu se usuce si sa cada vopseaua de pe maini, trebuie sa il "lacuiesti" cu o solutie lipicioasa. Din ce am citit si noi, se foloseste inclusiv limonada, fixativ de par, latex, apoi se bandajeaza totul cu grija si se lasa la... dospit. O sa arati cateva ore ca o mumie, dar ce desene frumoase o sa ai maine!...

Ce se deseneaza in mod traditional?

Daca vrei inspiratie generala, cauta pe mehndi designs, indian-dresses, indian wedding site, ca sa enumeram doar cateva din miile de surse.

Daca vrei sa inveti, cel mai bun tutorial l-am gasit la henna page (care au si cele mai detaliate articole despre tehnica desenelor mehndi), unde te invata, exact ca la caligrafie, toate arabescurile si modelele cu care poti lucra: linii simple, frante, serpuite, semicercuri, spirale, patratele, acolade, toate se pot folosi singure sau combinate pentru a face niste desene extraordinare. Un singur exemplu de ce se poate face pornind de la o clasica spirala:

Cateva vorbe despre vopsitul parului cu henna

Se procedeaza la fel ca mai sus pentru pasta, cu diferenta ca se mai poate adauga fie un galbenus de ou, fie putin ulei de masline, iar pentru intarirea culorii - ceai negru.

Daca ai parul vopsit, sunt sanse mari sa nu prinda. Daca te vopsesti cu henna, sunt sanse mari sa nu mai prinda dupa aceea alta vopsea :)

Pasta se intinde pe par si se lasa mult, de la 2 ore in sus, iar rezultatul depinde de pigmentul parului tau si de calitatea prafului. Avantajul vopsitului cu henna este ca nu arde parul, ci dimpotriva, il face mai lucios si mai sanatos, te scapa de matreata si de caderea parului. Doar henna neagra, cu adosul chimic (vezi mai sus), poate fi toxica si poate provoca alergii. Henna orientala e un produs natural, folosit de femei de mii de ani, si nu este nociv. Ca sa fii sigura totusi ca nu ai vreo alergie, testeaza-l inainte ca pe orice alta vopsea.

Niciun comentariu: