Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii Publice, intr-o recenta declaratie ne informeaza despre situatia din sistemul sanitar romanesc unde medicii se folosesc atat de sptitalele publice cat si de clinicile private pentru a-si desfasura activitatea. Strategia de resurse umane a Ministerului va trebui sa fie gata pana la sfarsitul lunii noiembrie, strategie care va stabili si daca medicii vor putea lucra in paralel sau vor trebui sa aleaga intre cele doua tipuri de institutii. Potrivit lui Arafat, cel mai probabil medicii vor fi pusi sa aleaga intre cele doua joburi.
Ministrul Sanatatii, dl. Eugen Nicolaescu, a declarat ca punctul de plecare in elaborarea strategiei il constituie reclamatiile inaintate de catre colegii medicilor si mai putin de la pacienti: “Medicii isi parasc colegii fie ca stau degeaba, fie ca se duc in timpul programului sa lucreze la privat.”
Acum se practica un sistem mixt: medicii lucreaza la stat, isi iau ciubucuri si spagi la greu, unii iti conditioneaza actul medical de primirea acestor “atentii”, altii incep niste investigatii in spital, chiar si unele tratamente, iar apoi esti chemat la cabinete particulare sau clinici private pentru a cotiza si acolo. Este drept, la clinicile private poate exista aparatura inexistenta in spitalele de stat, dar de cele mai multe ori esti chemat la simple analize si/sau investigatii ce pot fi efectuate la alte cabinete in afara de cele indicate la un pret mult redus in conditii similare de calitate. In spitalele de stat, in special in cele din marile orase, exista destula aparatura buna. Medicii sunt foarte multumiti, folosesc aparatura statului iar ei primesc “foloasele”. Cred ca medicii prefera acest sistem mixt deoarece le permite sa-si scoata banii primiti prin spitalele de stat la suprafata, declarand ca i-au primit la cabinetele particulare. As adauga si oboseala ce se acumuleaza in munca medicilor care dupa ce au terminat garzile in spitalele de stat pleaca la privat ca sa-si continue munca, deci calitatea serviciilor medicale catre pacienti are serios de suferit!
Daca s-ar practica un sistem distinct intre public si privat, atunci medicii vor fi obligati sa-si aleaga: ori medic la stat sau la clinici/cabinete private. In sistem privat, medicii vor fi avantajati de salarii mai mari, de aparatura noua si performanta, de spatii adecvate pentru desfasurarea activitatilor, de un mediu propice desfasurarii activitatii medicale. Principalele dezavantaje vor fi lipsa de pacienti, deoarece serviciile medicale sunt scumpe si foarte putini isi vor permite un serviciu complet la o clinica particulara. Aici putem discuta si de redusa raspandire a asigurarilor medicale private; putem adauga si lipsa “atentiilor”, deoarece pacientul plateste la casierie sau la receptie, nu mai plateste medicului. Multi veti spune ca pacientul e avantajat la privat ca i se respecta ora la care este programat, insa, deocamdata e la fel de multa dezordine ca si la stat. Poate singurul avantaj este acela ca personalul isi va trata pacientii cu mai mult respect decat in spitalele de stat.
In sistemul de stat, vor ramane cei cu grade universitare si cei mai tineri, rezidentii. Pe termen mediu si lung, daca nu se raspandesc asigurarile medicale private, tot spitalele de stat vor fi preferate de catre medici.
O alta problema ar fi diferentierea platilor intre medici dupa performante, dupa numarul de pacienti tratati sau dupa numarul de cazuri medicale rezolvate favorabil. Si aici trebuie sa fie o delimitare clara intre medicii muncitori, dar fara a-i supra-aglomera si intre medicii alungatori de pacienti, pentru care leafa e singurul beneficiu si scop.
Cred ca sunteti de acord cu mine ca exista destui medici de nota 10, care isi fac timp sa-si vada pacientii, le ofera consulatii de calitate, tratamente de calitate, iti raspund la telefon cand ai probleme si nu iti conditioneaza actul medical de prezenta unui anumit pliculet sau de continutul acestuia. La fel, sunt medici fara talent, medici nesimtiti sau spagari!