miercuri, 10 iunie 2009

unirea urgiceni campioana

Romania are cea mai exotica si surprinzatoare campioana - Urziceniul e al 11 si cel mai mic oras din Romania care se lauda cu titlul. United Urziceni - asa va fi cunoscuta in Europa noua campioana. E a 3-a echipa, dupa Steaua si CFR Cluj, care va juca in Champions League.

Urziceni, echipa din orasul care nici nu apare pe toate hartile, a crescut in 3 ani cat altele in 100. In 2006, fara Dan Petrescu si Meme, singurii de la Urziceni care au mai jucat in Champions League, Unirea promova pentru prima data in istoria ei in prima liga. Atunci, Oracolul Mitica nu-i vedea deloc bine pe oamenii de la Urziceni.

"Daca nu-si aduc jucatori , dupa parerea mea, nu au nici o sansa" spunea Dragomir in 2006.

Fost satelit al lui Dinamo, Urziceniul n-a facut mari transferuri, dar a dat lovitura. La doi ani dupa promovare a ajuns in Europa si ii avertiza pe greii Romaniei ca nu se vor opri in UEFA.
Noua gasca nebuna din fotbalul romanesc, Urziceni a stat in spatele lui Dinamo un campionat intreg si a sprintat cand a trebuit catre titlu. Ca si CFR, Urziceni a luat primul titlu din istorie.

Ce ironie: Urziceniul s-a incoronat regina campionatului chiar dupa un meci cu Steaua, marea dragoste a lui Meme si Dan Petrescu. In 2006, cand Urziceniul promova, Steaua cucerea ultimul titlu. Cu Meme Stoica

"A inceput hegemonia !!!" a strigat MM la ultimul titlu luat de Steaua, insa nu pentru echipa lui Becali a inceput suprematia. Meme a nimerit-o - a inceput hegemonia provinciei. De 30 de ani nu s-a mai intamplat ca titlul sa ocoleasca Bucurestiul doi ani la rand.
Unirea Urziceni s-a infiintat in anul 1954, are cel mai discret patron de club din Liga I, a promovat in Liga I in sezonul 2002-2003, orasul are un singur supermarket si a jucat pe terenul improvizat din Obor!

Primul Club sportiv din Urziceni a fost club de fotbal si se numea "Ialomita". Pe terenul improvizat din Obor, echipa de fotbal "Ialomita" a intalnit formatii din Ploiesti, Ploiesti, Buzau, Slobozia. Se juca mult cu echipa nemtilor stationati in acea vreme in zona lacului care le-a preluat numele - La Nemti - unde functiona o unitate Radar deservita de 300 soldati si ofiteri germani.

In primavara anului 1976 se inaugureaza noul stadion - Tineretului - situat la iesirea din oras spre Manasia, langa viile lui Hagienoff, in zona lacurilor. In 1988, echipa de fotbal a Urzicenilor - Unirea - se califica in 16-imile Cupei Romaniei: Unirea Urziceni - Corvinul Hunedoara 1-3.

In campionatul 1988-1989, Unirea se clasa pe locul 2 in divizia C, la mare lupta cu Dunarea Calarasi pentru promovarea in divizia B. In vara anului 2002 echipa a fost preluata de un nou sponsor (Valahorum SA), schimbandu-se in intregime conducerea administrativa si tehnica a acesteia. Dupa aproximativ 6 luni, stadionul a atins o capacitate de 7000 locuri (toate pe scaune), iar vestiarele au fost aduse la standarde ultramoderne.

La finele campionatului 2002-2003, noua echipa F.C. Unirea Valahorum Urziceni reuseste pentru prima data in istoria clubului promovarea in divizia B. Cea mai mare performanta a fost realizata in anul 2006 cand F.C. Unirea Valahorum Urziceni a acces pe prima scena fotbalistica.

Unirea Urziceni este foarte aproape sa devina campioana Romaniei si sa joace in Liga unde ar putea obtine venituri similare cu bugetul primariei locale pe un an, cuprins intre 8 si 10 milioane de euro.

"Bugetul Primariei Urziceni a fost anul trecut de 35,6 milioane de lei (9,6 mil. euro), din care 9,7 mil. lei (2,6 mil. euro) au mers catre investitii. Am castigat pana acum proiecte din fonduri europene de 31 milioane de euro in perioada 2004-2008. Anul acest bugetul este de 42,3 mil. lei (circa 10 mil. euro), din care 11,3 mil. lei vor merge spre partea de investitii", a declarat Constantin Sava, primarul orasului Urziceni.

Orasul ialomitean are in prezent 18.320 de locuitori, de circa 17 ori mai putini decat Timisoara, unde se afla singura echipa care mai are sanse teoretice la titlu in acest an. In acelasi timp, bugetul Primariei Timisoara a fost de 18 ori mai mare anul trecut, respectiv 659 mil. lei (178 mil. euro).

Bugetul Primariei Bucuresti a depasit 900 mil. euro in 2008. In Urziceni, dintre retailerii moderni a ajuns doar discounter-ul Minimax, in timp ce la Timisoara sunt prezente lanturile Real sau Kaufland, iar in centrul comercial Iulius Mall se afla in derulare o investitie de 45 mil. euro pentru cresterea suprafetei comerciale.

"Calificarea echipei din Urziceni in Champions League este probabil sa nu angreneze si industria ospitalitatii, atata timp cat pe stadionul din localitatea ialomiteana nu se vor putea disputa meciuri in cadrul acestei competitii. Cel mai probabil, echipa va juca in Bucuresti, iar cele cateva mii de suporteri straini care vor participa la cele trei meciuri din faza grupelor vor dormi la hotelurile din Capitala.

Presupunand ca la cele trei meciuri ale Unirii Urziceni ar putea veni in total circa 5.000 de suporteri straini, care ar putea cheltui pe cazare si mancare circa 200 de euro, sumele lasate in contul firmelor s-ar putea ridica la circa un milion de euro.

Mihai Stoica, managerul Unirii Urziceni, si Dumitru Bucsaru, finantatorul echipei, sunt precauti si nu doresc sa comenteze despre posibila calificare a echipei in Champions League sau despre locul unde se vor disputa meciurile de pe teren propriu ale echipei.

Vorbim joi , a fost raspunsul lui Mihai Stoica, in aceste zile urmand a fi decis daca Tribunalul de Arbitraj Sportiv va da inapoi cele 6 puncte cu care Poli Timisoara a fost penalizata, decizie care ar putea mentine suspansul privind castigatoarea campionatului pana in ultima etapa, cand Unirea va juca impotriva echipei Steaua la Urziceni, iar Timisoara va juca la Brasov.

Un merit important pentru pozitia in care a ajuns echipa din Urziceni este al fostului international si jucator al Chelsea Londra - Dan Petrescu - considerat unul dintre cei mai buni antrenori romani.

Ce economie este in Urziceni?

"Exista un supermarket Minimax si urmeaza sa mai fie deschis si un magazin cu discount Penny Market, pentru care am eliberat zilele trecute autorizatia de constructie. De asemenea, cel mai mare retailer de incaltaminte din Europa, Deichmann, si-a anuntat intentia de a deschide un magazin in Urziceni", a mai spus primarul Sava.
Minimax, Penny Market si Deichmann sunt retaileri care se orienteaza catre persoane cu venituri medii spre mici. In acelasi timp, in orasul ialomitean nu a fost anuntata pana in prezent nicio investitie imobiliara semnificativa.

"Numarul de someri este foarte mic, avand in vedere ca avem capacitatea de a absorbi si forta de munca din satele invecinate. Chiar daca s-au mai inchis firme, au aparut altele care au preluat somerii", spune primarul.

Potrivit primarului, cei mai mari contribuabili la bugetul local sunt producatorul britanic de confectii in sistem lohn Hayes, producatorul de componente electronice Midas & Co., compania din industria uleiurilor vegetale Expur, dar si cea mai mare unitate de productie de obiecte sanitare din Romania - Martplast - cu peste 450 de angajati.
Printre sponsorii echipei de fotbal se numara proprietarul grupului Alexandrion - Nawaf Salameh - prin intermediul firmei Alexandros Motors care aduce in Romania marca auto chinezeasca din industria auto Great Wall.

"Am incercat sa modernizam infrastructura, sa refacem drumurile de acces in special catre zonele industriale, pentru a atrage investitorii. In general investitiile cele mai mari s-au orientat catre dotarea cu apa potabila, refacerea canalizarilor si a drumurilor", a mai spus primarul. Sava a mai precizat ca intentioneaza sa-i faca cetateni de onoare ai orasului Urziceni pe jucatorii echipei Unirea Urziceni, intr-o ceremonie oficiala.

Cine este Dumitru Bucsaru

Dumitru Bucsaru este cel mai discret patron de club din Liga I, cu afaceri in special in industria constructiilor, controlate prin intermediul rudelor. Intrebat de ZF despre efectele economice asupra orasului Urziceni, ca urmare a posibilei calificari a echipei in Champions League, Bucsaru a declarat ca nu este "analist" pentru a face astfel de aprecieri si nu a precizat unde va juca echipa meciurile de pe teren propriu.

Dumitru Bucsaru a inceput sa se implice in constructii prin infiintarea societatii Valahorum SA Urziceni in 1992. Pe de alta parte, firma Green City Construct, controlata in proportie de 85% de familia Bucsaru, a inceput investitiile intr-un proiect imobiliar in comuna 1 Decembrie de la sud de Bucuresti, a carui prima faza, cu 356 de vile, va fi finalizata in toamna acestui an.

Intregul proiect va cuprinde 4.000 de locuinte ce vor fi finalizate in 2014, dezvoltate pe un teren de 100 de hectare al fostelor sere Comaico.

Niciun comentariu: