vineri, 9 ianuarie 2009

razboi in gaza


RĂZBOI ÎN GAZA: 5 copii palestinieni au fost ucişi în bombardamente luni dimineaţă

O sursă din lumea medicală palestiniană, citată de AFP, a declarat că în bombardamentele de luni dimineaţă au fost ucişi 5 copii palestinieni. Trei dintre copii au fost ucişi în cartierul Zeitoun , iar alţi doi în tabăra de refugiaţi de la

Explozii sporadice au avut loc în timpul nopţii de duminică, ca urmare a atacurilor lansate de aviaţia israeliană. Cele 10 zile de război au făcut până acum cel putin 517 morţi, dintre care 87 de copii, în rândul palestinienilor, şi 2.450 de răniţi, potrivit surselor medicale, citate de France Presse.

În acelaşi timp, numărul pierderilor de partea israeliană se ridică la 1 mort şi 49 de răniţi. Militarii evrei, susţinuţi de aviaţie, blindate şi artilerie, au ocupat porţiuni importante din Fâşia Gaza.

În apropierea frontierei dintre Israel şi Fâşia Gaza au fost auzite zgomote puternice de arme de foc. În ciuda ofensivei israeliene, atacurile cu rachete lansate de militanţii Hamas din Fâşia Gaza au continuat. Aceştia au lansat 32 de rachete şi proiectile de mortieră asupra zonelor rezidenţiale din sud-estul Israelului.
Printre palestinienii morţi figurează şi 22 de civili, potrivit şefului serviciilor de urgenţă palestiniene, doctor Mouawiya Hassanein. Peste 200 de persoane au fost rănite.

În paralel, Hamas susţine că a reuşit să răpească soldaţi ai forţelor statului evreu şi a lansat 25 de rachete pe teritoriul israelian.

Bilanţul provizoriu al victimelor de război a ajuns la aproape 500 de morţi şi aproximativ 4.000 de răniţi.

Armata israeliană afirmă că scopul operaţiunii terestre este de a prelua controlul în unele zone folosite de palestinieni pentru a lansa rachete asupra nordului Israelului.
Purtătoarea de cuvânt al armatei israeliene, maiorul Avital Leibovich, a spus că obiectivul operaţiunii "Cast Lead" (plumb turnat) este de "a distruge infrastructura Hamas din aria de unde îşi desfăşoară acţiunile" antiisraeliene, dar comentatorii israelieni spun că ofensiva are drept scop şi consolidarea forţei de intimidare a Israelului.

Israelul a mobilizat zeci de mii de rezervişti, iar purtătorul de cuvânt al armatei a estimat că operaţiunea din teritoriul controlat de Hamas ar putea dura "multe zile". Ofensiva israeliană împotriva Hamas în Gaza va fi extinsă "atât cât va fi necesar", a afirmat ministrul israelian al apărării, Ehud Barak. "Această operaţiune nu va fi uşoară. Ea va fi extinsă şi intensificată atât ca va fi necesar", a spus Barak, citat de AFP.

Un bilanţ agravat al victimelor este de natură să sporească presiunea internaţională asupra Israelului pentru a pune capăt celei mai ample operaţiuni din Fâşia Gaza din ultimii 40 de ani, luptele comportând riscuri politice semnificative şi pentru liderii israelieni, care se pregătesc de alegeri la 10 februarie.

Potrivit AFP, armata israeliană a transmis un avertisment adresat locuitorilor din Gaza care i-ar ajuta pe "teroriştii" din Hamas în lupta împotriva Israelului.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a condamnat atacul israelian spunând că este o "agresiune crudă".
Hamas ameninţă Israelul că va plăti scump intervenţia militară şi declară că va transforma Fâşia Gaza într-un "cimitir" pentru armata israeliană.

Israelul va plăti un "greu tribut" pentru operaţiunea lansată în Fâşia Gaza, a ameninţat Hamas, după ce armata israeliană a lansat sâmbătă seara o operaţiune terestră în teritoriul palestinian controlat de mişcarea considerată teroristă de SUA şi UE, informează AFP. Ameninţarea este proferată într-un comunicat transmis la televiziunea mişcării islamiste, al-Aqsa TV, de aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam.

Ofensiva terestră lansată sâmbătă de armata israeliană în Fâşia Gaza, îndreptată împotriva mişcării Hamas, va dura "multe zile", a anunţat armata israeliană, informează AFP. "Nu va fi o excursie şcolară", a declarat la Canalul 2 al televiziunii israeliene generalul de brigadă Avi Benayahu. "Vorbim despre zile lungi şi multe", a adăugat el.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a condamnat puternic ofensiva terestră lansată de israelieni şi cere o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a pune capăt luptelor, a anunţat unul din principalii săi colaboratori.

Abbas nu mai are sub control Fâşia Gaza din 2007, când a fost înlăturat de islamiştii din Hamas, în urma unei lovituri de forţă.

Niciun comentariu: