luni, 18 mai 2009

Totul despre gazon www.totalgarden.ro



Gazonul

Pentru a avea un gazon sanatos este esentiala selectarea corecta a semintelor. Aceasta alegere depinde in primul rand de cum doriti sa folositi gazinul dvs.

Pentru gradina unei case este cel mai indicat un gazon de uzura, deoarece acesta corespunde dorintelor intregii familii. Trebuie sa luati in considerare si alte cerinte, cum ar fi alegerea unui loc continuu umbrit. In orice caz, alegeti un produs de calitate, care presupune cresterea consistenta a ierbii, dar nu in inaltime. Astfel este asigurata capacitatea de uzura si un volum mic de material tuns.

Tunderea gazonului

Doriti ca gazonul sa fie robust (de ex pentru jocurile cu mingea) si sa arate totusi ingrijit?
Depinde de prelucrarea pamantului daca suprafata gazonului ajunge la calitatea dorita. Dupa sapat, se maruntesc bulgarii de pamant si se indeparteaza pietrele si radacinile.

In cazul unui sol argilos, dificil de prelucrat se adauga nisip, pamant nisipos, humus de scoarta de copac sau pamant de compost.

Fertilizarea inainte de insamantare contribuie la o crestere consistenta a gazonului. Daca suprafata este pregatita si netezita, samanta poate fi imprastiata cu semanatoarea.

Acum se netezeste suprafata. Cel mai simplu se poate netezi cu o rola, care poate prelucra uniform si suprafete mari.

Suprafetele mai mici pot fi netezite si cu sandale de scandura.

Pentru ca samanta sa poata incolti, suprafata semanata trebuie stropita regulat. Cand iarba are o inaltime de aprox 10cm se oate cosi pentru prima data. Daca se coseste gazonul prea devreme, acesta nu va mai fi la fel de rezistent. Buruienile pot fi indepartate cu mana, fara probleme.

Gazonul destinat jocurilor nu ar trebui dat in folosinta decat dupa a treia tundere.

Ingrijirea gazonului

Cositul corect contribuie la sanatatea gazonului. Frecventa cositului depunde de cresterea ierbii. In perioada de maxima crestere, din mai pana in iunie, gazonul trebuie cosit de 2x pe saptamana, iar in rest doar o data. Iarba poate avea o inaltime de 2cm la un gazon de decor si o inaltime de 4cm la un gazon de uzura. In perioadele secetoase trebuie avut in vedere ca solul si iarba sa aiba umiditatea necesara. In acele perioade iarba ar trebui sa fie tunsa la o inaltime de 6cm. Cositul prea tarziu faciliteaza raspandirea diverselor tipuri de buruieni care cresc rapid si care iau locul celorlalte plante de pe gazon.

La cosit, masina de tuns iarba trebuie condusa astfel incat sa se suprapuna fasiile cu inaltimea unei roti. Iarba gazonului necesita apa si aer pentru a creste sanatoasa.

Pe portiunile umbrite sau pe care nu a fost tuns corect, gazonul se face ca pasla si astfel aerul si apa nu mai pot ajunge in cantitati suficiente la radacini. Prin aerisirea solului (cel putin de 2 ori pe an) se elimina efectul de pasla.

Stropirea regulata precum si fertilizarea ocazionala asigura frumusetea gazonului.

Daca nu aveti destul timp pentru stropit sau daca sunteti plecati in concediu la sfarsit de saptamana, instalati un sistem de stropire automat, care poate indeplini o diversitate de functii.

Sfaturi pentru gazon

1) in cazul in care creste muschi pe gazon inseamna ca umiditatea este foarte mare si gazonul trebuie uscat cu ajutorul tuburilor de drenaj.
2) daca gazinul se vestejeste inseamn ca iarba a fost tunsa prea mult si s-a uscat. In acest caz trebuie utilizat un ingrasamant special, cu un continut ridicat de azot.
3) portiunile in care iarba creste rar si care fac nota discordanta pot fi refacute cu ajutorul amestecurilor speciale de seminte de regenerare.

Niciun comentariu: